Najbardziej lubię wyjadać go łyżeczkami, tak jak kiedyś nutellę.
Im więcej miodu i tahiny dodamy, tym ma smak bardziej zbliżony do chałwy.
Przepis szybki, prosty (jeżeli wolicie możecie użyć ciecierzycę 'suszoną (?)'- należy wtedy ją namoczyć przez noc i ugotować), sezamu też nie trzeba ucierać w moździerzu-wystarczy kupić tahinę w zwykłym supermarkecie (nawet w budce z kebabem widziałam, że jest na sprzedaż;) )
puszka ciecierzycy
2 łyżki tahiny
1-1,5łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cukru
pieprz, sól, cytryna.
Ciecierzyce zblendować, dodać trochę wody z puszki-tyle by masa miała gładką konsystencję (nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka ok 1/4). Dodać resztę składników-można wymieszać, albo zblendować.
Podawać z pieczywem, warzywami, do truskawek też pasuje ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz