TARTA


Tym razem całkowicie wytrawny przepis, jednak z tego samego przepisu na ciasto, dodając cukru można zrobić słodkie babeczki, czy ciasto z owocami.

(Na zdjęciu tarta z oliwkami, czerwoną cebulą, pomidorami suszonymi i świeżymi, serem żółtym i lazurem)
Ciasto:

Tarta Sylwestrowa z cukinią, tuńczykiem,
suszonymi pomidorami,  serem żółtym,
1 i 1/3 szklanki mąki typ: 500
żółtko
1/3 szklanki zimnej wody
100g masła
sól
_____________________________________

białko
2 cukinie
cebula czerwona
suszone pomidory
puszka tuńczyka w kawałkach, w wodzie
ser żółty
sól, pieprz, papryka, zioła dalmatyńskie
_________________________________________________

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki. 
Formę w której będziemy piec tartę smarujemy masłem a potem oprószamy bułka tartą lub mąką, w celu łatwego wyjęcia z niej ciasta po upieczeniu.
Nadmiar bułki tartej/mąki usuwamy.
Schłodzoną tartą wykładamy formę, nakłuwamy ją widelcem,smarujemy białkiem.
Przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi.
Wstępnie pieczemy przez 12 minut w 200 stopniach

Podczas gdy tarta się chłodzi my kroimy, solimy i pieprzymy 1 cukinię, cebulę, a następnie smażymy do czasu aż się zarumieni. Odsączamy z nadmiaru oleju i odkładamy do wystygnięcia. 

Następnie pokroić drugą cukinię (przyprawić). Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić na wąskie paski. Tuńczyka odsączyć z wody. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Wszystkie składniki ułożyć równomiernie na tarcie. (Cebuli z którą smażyliśmy cukinię możemy nie dodawać) Ser żółty dodać na sam koniec (ma on utrzymać składniki na tarcie podczas wyciągania z formy), posypać ziołami i papryką.

Piec przez 15 minut w 200 stopniach.

Można podawać z sosem czosnkowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz